poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pierogi ze smażonymi ziemniakami

Pierogi ze smażonymi ziemniakami 


Składniki ciasto :  
  • 3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie :
 
 Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut.

Składniki nadzienie :
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • pieprz, 
  • sól.
Przygotowanie :

Ziemniaki ugotuj. Odcedź. Przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Dodaj ziemniaki i  smaż co jakiś czas mieszając. Wsyp sól, pieprz oraz ziarenka smaku. Dokładnie wymieszaj.
 
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

1 komentarz:

  1. Ciekawe :) Uwielbiam ruskie, więc i takie zjadłabym z największą rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń

Print