czwartek, 31 sierpnia 2017

Chrupiący kurczak na risotto z kurkami, szpinakiem i marchewką

Chrupiący kurczak pierniczkowy
 na risotto z kurkami, szpinakiem i marchewką 


Składniki :
  •  5 udźców z kurczaka,
  • 4-5 pierników Katarzynki Kopernik,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie :

  Mięso dokładnie oczyść. Do miski  lej olej i zetrzyj pierniczki na tarce o małych oczkach. Wsyp sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso przełóż do miski i włóż do lodówki na godzinę. Udźce z kurczaka posyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron. Przełóż na blachę do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 20 minut. 


 Składniki risotto : 
  • 300g świeżych kurek,
  • 1 cebula,
  • 300g ryżu do risotto np. Arborio,
  • 2 marchewki,
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 200ml wytrawnego białego wina,
  • 400ml bulionu drobiowego,
  • 3  łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie :

Kurki dokładnie oczyść. 

Na patelni rozgrzej olej oraz 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę. Wsyp kurki oraz pokrojoną w plastry marchew i smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj całość. Wlej wino i mieszaj aż odparuje. Wlewaj po 100  - 150 ml bulionu i mieszaj aż ryż go wchłonie, następnie dolewaj kolejną porcję. Pod koniec dodaj posiekany szpinak. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy ryż będzie gotowy, zdejmij go z ognia, dodaj łyżkę masła  Całość dokładnie wymieszaj.

1 komentarz:

Print